PCO og graviditet
Mere end hver 10. danske kvinde lider af PCO. En hormon-ubalance, som ofte giver uregelmæssige eller slet ingen menstruationer og derfor gør det svært at blive gravid. Når der produceres follikler (æg) er der mange små, som ikke bliver store og modne nok til at kunne opnå graviditet.
Kvinder med PCO kæmper ofte med overvægt, uren hud og skægvækst pga. for mange mandlige kønshormoner.
PCO-kosten handler først og fremmest om at skære ned på hurtige kulhydrater, fordi de fremprovokerer meget insulin. Det er insulinen, som skaber problemerne.
Ved at omlægge sin kost kan man tage kampen op mod PCO men det kræver disciplin, og meget få chancer for at ’falde i’ med de ’forbudte fødevarer’ som ikke overraskende især er:
- Sukker
- Hvide ris
- Pasta
- Hvidt bagværk
Hvis man spiser pasta og ris skal det være fuldkornspasta og brune ris
Man skal spise kulhydrater, som optages langsomt – bl.a. linser, bælgfrugter og bønner.
I frugtafdelingen skal man også tænke sig godt om. En god tommelfingerregel med PCO er, at man kan spise danske frugter som æbler, pærer, blommer og bær. Derimod skal man holde sig fra de eksotiske frugter som melon og ananas. I mellemgruppen ligger bananer, appelsiner og kiwi, som dog godt kan nydes i begrænsede mængder.
Man skal derfor erkende, at man ikke kan spise som andre. F.eks. kan man ikke følge Sundhedsstyrelsens anbefalede kostråd, fordi det giver for mange kulhydrater.
Sukker er forbudt, når man har PCO
Sukker skal skæres helt væk fra kosten – der er ingen mellemvej med ’bare lidt af en mundfuld’
Det tager cirka 48 timer at komme af med de fysiske symptomer på sukkerstop. Det er vanen der er længst tid om at ændres – det kan tage årevis.
Man kan fremstille mange lækre retter med PCO-kosten, fordi man dagligt skal have en del sundt og velsmagende fedt, ligesom man med PCO skal have rigelig protein og en masse grøntsager. Alt er tilladt undtagen bagte rodfrugter.
De rodfrugter man kan spise rå har en mindre påvirkning af blodsukkeret, end de der skal spises tilberedt. Det skyldes indholdet af cellulose som hindrer adgangen til stivelsen. Når du tilbereder en gulerod får du adgang til mere stivelse da cellerne bliver “slået” i stykker end hvis du tygger den rå.
Hvis der spises fedt sammen med rodfrugter vil der dels optages flere vitaminer (især karotener), og dels sløve påvirkningen af blodsukkeret.
PCO-kosten er en stor ændring, men der er god grund til at være motiveret med kosten. Det handler jo ikke bare om et vægttab, men drømmen om at blive Mor!
Kan man spise sig gravid?
Ufrivilligt barnløse skal omlægge deres kost, så insulinniveauet falder. Det gør man bl.a. ved at begrænse indtaget af sukker og stivelse.
- Alle former for sukker og stivelse skal begrænses – sukker, pasta, ris, kartofler og hvidt brød. Hvert måltid bør indeholde lige meget energi fra kulhydrater, fedt og protein.
I forhold til en almindelig kost betyder det en hel del mere energi fra protein og lidt mere fra fedt.