2. Trimester
Dit barn:
Med hensyn til størrelse kan du cirka regne med, at det antal uger du er henne i din graviditet, svarer til den totale længde på dit barn. I slutningen af denne uge kan man se de linjer på fingerspidserne, som kommer til at danne fingeraftrykkene. Alle knoglerne består stadig af brusk men bliver løbende erstattet af ben. Barnet måler nu ca. 13 cm. fra hoved til fod og vejer i slutningen af denne uge ca. 70g.
Dig selv:
Første tredjedel af graviditeten er overstået og der er udsigt til mere overskud i hverdagen, fordi du begynder at føle dig mindre træt. Måske mærker du også en tiltagende ro omkring din graviditet fordi de første 12 uger er overstået og dermed perioden med den største abortrisiko. Det er nu tid til at tage hul på 2. trimester i graviditeten. Hvis I endnu ikke har afsløret hemmeligheden om familieforøgelsen, vil folk omkring dig begynde at undre sig over om du mon er gravid eller bare har levet ekstra godt det sidste stykke tid!
Ugens tip:
Der er frit sygehusvalg i Danmark, hvilket i praksis betyder, at du kan vælge at gå til kontroller og føde på et hvilket som helst sygehus i Danmark. Dog kan sygehuset afslå at modtage dig, hvis de kan se at der på det pågældende tidspunkt vil være fyldt op med gravide fra deres eget optageområde. Ifølge lovgivningen har du også ret til at føde hjemme. Snak med din jordemoder om mulighederne (Læs mere her).
Vidste du:
At du under graviditeten bliver optaget af, hvordan din mor har været mor for dig, og forholder dig til det. Undersøgelser viser at den relation, du har til din egen mor, har betydning for, hvordan du oplever din graviditet og dit moderskab. I graviditeten ligger de følelser, vi bærer på, nærmere overfladen end på noget andet tidspunkt i livet. Udnyt situationen til at få stillet de spørgsmål der trænger sig på.
Du må også gerne træne under dit 2. trimester. Du kan finde mere information omkring en træningsplan her.
Dit barn:
Kan både drikke og tisse fordi nyrer, urinveje og blæren nu er udviklet. Hænderne kan gribe og de lange ben sparke, men endnu ikke så det kan mærkes. Hvornår du mærker liv, afhænger også meget af hvorledes din moderkage sidder. Sidder den på bagvæggen af livmoderen (ind imod din rygsøjle) vil du mærke liv tidligere end hvis den sidder på forvæggen (ud imod dit maveskind) I slutningen af ugen måler barnet fra hoved til numse (CRL) ca. 8,5 cm og vejer ca. 100g. Samlet set måler barnet 14 cm. totalt fra hoved til fødder.
Dig selv:
Livmoderen kan mærkes et par fingre over skambenet og er på størrelse med en appelsin. Kvalmen begynder at lette, hvis den ikke allerede har gjort det. Det er ved at være tid til første jordemoderkonsultation. Hver gang du kommer til jordemoder, mærker hun dig på maven, måler dit blodtryk og undersøger den medbragte urinprøve for sukker og æggehvidestof for bl.a. at afsløre blærebetændelse og graviditetsbetinget sukkersyge.
Ugens tip:
I 2. trimester sker der et følelsesmæssigt skift, hvor du begynder at knytte dig til dit barn og måske drømme om det. Hvis du oplever skræmmende eller voldsomme drømme, kan det være en god idé at betro dig til andre. Husk også at give udtryk for eventuelle negative tanker eller følelser. Selvom det ikke altid virker helt legalt, er det vigtigt at få sat ord på dem. Måske er det allerede noget du drømmer om i forvejen?
Vidste du:
At fødselssmerten er meget vanskeligt at beskrive, da den opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Mange tror at smerten hænger sammen med fødselsoplevelsen således, at jo bedre fødselsoplevelse desto mindre smerter. Det er imidlertid ikke tilfældet. Ej heller varigheden af fødslen gør nødvendigvis nogen forskel. En fødende med et hurtigt fødselsforløb kan således sagtens have en værre oplevelse af smerter end en fødende med et langtrukkent forløb.
Dit barn:
Kan finde på at sutte på tommelfinger. Huden dækkes af de såkaldte lanugohår, som man mener virker til at holde fosterfedtet fast på barnets endnu tynde hud. Kønnet kan nu ses på ultralydsscanning (fra uge 14+0) (læs mere om kønsscanning her). I slutningen af ugen måler barnet ca. 15 cm. fra hoved til fod og vejer omkring 150g.
Dig selv:
Toppen af livmoderen ligger nu et par fingre under navlen. Hvis du har fornemmelse af hjertebanken, kan du tage det helt roligt. Det er normalt pga. den øgede blodmængde som du opnår under din graviditet. Hvis du stadig har kvalme så sørg for at undgå at blive for sulten ved at spise små hyppige måltider. Har du behov for ekstra tiltag kan akupunktur for nogen være en god hjælp (læs mere om akupunktur her).
Ugens tip:
Gør dig meget gerne nogle overvejelser over, ting du tror du godt kunne tænke dig under fødslen. Har du f.eks. lyst til at bevæge dig under veerne? komme i brusebad eller badekar? Få en bestemt type smertelindring? Lytte til din egen medbragte musik? Have barnet direkte på maven eller først efter at det er tørret? Lav en ønskeseddel til at tage med på fødegangen, det kan også være en hjælp til jordemoderen.
Vidste du:
Vi kender ikke årsagerne til at fødslen skal gøre ondt, men hvis man ser helt nøgternt på den fysiologiske proces og forandringer kroppen gennemgår for at føde barnet er det næsten ren logik. Ikke desto mindre findes der flere forklaringer på at det skal gøre ondt at føde. Nogle af dem er at smerte får os til at søge et sikkert sted hen samtidig med at vi reagerer på smerte ved at bevæge os. At ligge passivt foværrer ofte smerten.
Dit barn:
Har nu fået hår, øjenbryn og tydelige negle. Nogle gange får det også hikke af at drikke fostervand – det mærker du senere i graviditeten når barnet er blevet lidt større. I slutningen af ugen måler barnet omring 16 cm i fuld længde og vejer ca. 200 gram. Hovedet måler ca. 3,5 cm mellem ørerne (BPD, som også kaldes bipariatal diameter og er målet fra øre til øre).
Dig selv:
Er du flergangsfødende har du måske allerede mærket de første spæde tegn på liv?
Din livmoder er i hastig vækst. Sammenlagt udvikler den sig fra at veje 50 gram til at veje ca. 1000 gram ved fødslen. Du kan derfor opleve stikkende smerter langs siden af maven, fordi dine ligamenter giver sig. Ligamenterne er de ledbånd, som livmoderen er ”fikseret i” inde i maven.
Ugens tip:
Nogle fødesteder tilbyder ”kendt jordemoderordning” dvs. konsultationer og fødsel med en jordemoder, som du kender (læs mere her). Kendthed giver tryghed og tryghed giver gode fødselsoplevelser. Det er utrolig vigtigt også for at i har overskud og gode muligheder for at koncentrere jer om den nye rolle som forældre og familie. Hvis du er tilknyttet et sygehus, som ikke tilbyder ”kendt jordemoder”, findes der private klinikker, som tilbyder fødsel med din egen jordemoder på en fødeklinik, hjemme eller på sygehuset.
Vidste du:
At mange gravide får øget pigmentering og derved lettere brune pletter på huden – især i ansigtet. Dette skyldes en øget hormonproduktion. Du bør derfor undgå solbadning, da det øger risikoen for pigmentering og nogle af pletterne kan risikere at blive ved med at være der selv når du har født. Oftest forsvinder pigmenteringen helt eller mindskes efter fødslen.
Dit barn:
Mængden af fostervand er nu omkring 200 ml og der er masser af plads til at slå kolbøtter og saltomortaler. Ved fødslen kan man ofte se hvide ”fedtperler” i fostervandet som stammer fra dit barns fosterfedt. I slutningen af ugen måler barnet ca. 17 cm. fra hoved til fod og vejer omkring 260 gram. Hovedet måler ca. 3,8 i diameter.
Dig selv:
Selv om du aldrig har snorket før, kan det være du skal prøve det nu! Pga. hormonpåvirkningen kan dine slimhinder hæve op, og det kan derfor føles som om du er konstant forkølet. Hvis du oplever en øget mængde udflåd eller evt. svamp er det helt normalt under graviditeten pga. ændret pH i skeden. Hvis du har en ekstra sød tand, kan du i første omgang prøve at holde lidt igen på, den front og se, om der er effekt af dette.
Ugens tip:
Du kan påvirke fødslen positivt gennem bevægelse. Når du dyrker motion, udskiller din krop endorfiner. Undersøgelser har vist at gravide der dyrker motion, har et højere endorfinniveau end gravide, som ikke gør. Den øgede endorfinproduktion virker smertelindrende og kan derigennem gøre, at du oplever fødslen mindre smertefuld end hvis du ikke har dyrket motion. God form øger dit potentiale for at klare den fysiske udfordring som fødslen også er.
Vidste du:
Der findes ingen facitliste for, hvordan man skal være som fødende for at ”opføre sig korrekt” og gud ske tak og lov for det. Fødende tackler situationen utrolig individuelt. Nogle trækker sig ind i sig selv, hvor andre bliver udadreagerende. Det er specielt vigtigt for din følelse af tryghed og evne til at overgive dig til fødselsprocessen, at du befinder dig godt. Selvom du bliver tilbudt hospitalstøj, står det dig f.eks. frit for at beholde dit eget tøj på, som du måske føler dig bedre tilpas i.
Dit barn:
På scanningen kan du se at barnet er gået i gang med ”styrketræningen” og til tider intenst bevæger både arme og ben. Forholdene er helt optimale. Endnu fint med plads og en masse dejligt fostervand at boltre sig i. Mængden af fostervand varierer fra kvinde til kvinde, men normalområdet for fostervandsmængden er meget bredt. I slutningen af ugen måler barnet ca. 18 cm. fra hoved til fod og vejer omkring 320 gram. Hovedet måler ca. 4 cm. i diameter.
Dig selv:
Måske oplever du at graviditeten er blevet en del af hverdagen – men giv dig bare tid til at drømme og fantasere om fremtiden. Måske er du blevet bredere over hofterne, bliver mere forpustet når du bevæger dig eller oplever at svede mere end normalt. Alt dette er helt normalt og skyldes ændringer i dit stofskifte samt øget blodmængde. Mange oplever også at hud og øjne får en helt speciel glans – nyd det!
Ugens tip:
En god idé for at imødekomme eventuel søskendejalousi er at lade den/de store følge med i graviditeten. Tag sammen til jordemoderundersøgelserne, lyt hjertelyd og giv mulighed for at mærke fosterbevægelser. Lån meget gerne bøger om graviditet og fødsler, tal om det nye familiemedlem når det falder naturligt. Undgå at presse barnet til tilkendegivelser og vær klar til at rumme reaktionen – også selv om den kan være negativ.
Vidste du:
Moderkagen er oftest placeret på forvæg, bagvæg eller i toppen af livmoderen. Når gravide får at vide at moderkagen ligger på forvæggen af livmoderen forveksler de det ofte med at moderkagen ligger foran fødselsåbningen og dermed på sigt kan blokere for udgangen så man ikke kan føde normalt. En foranliggende moderkage til terminen sker ikke hyppigt. Vær derfor opmærksom på om moderkagen er hhv. forliggende eller foranliggende.
Dit barn:
Mellem uge 15 og 20 udvikles hørelsen, og selvom barnet ligger godt beskyttet inde i livmoderen hører det konstant lyde fra dit hjerte der slår, tarmene der arbejder og bobler samt når du nyser, hoster eller ler. Huden er dækket af fosterfedt og tjener det formål at beskytte huden mod fostervandet. I slutningen af ugen måler barnet ca. 19 cm. og vejer omkring 380 gram. Hovedet måler ca. 4,5 cm. i diameter.
Dig selv:
Livmoderen går nu ca. til navlen og vokser støt. Ledbåndene (ligamenterne) strækker sig mere og mere hver dag, så du kan opleve smerter i lysken og i siden (ligamentsmerter). Hvis ikke du allerede har været skal du snart til misdannelsesscanning på sygehuset. Barnet gennemgås systematisk og metodisk fra top til tå og moderkagens placering bestemmes.
Ugens tip:
Undersøgelser tyder på at der kan være en sammenhæng mellem stress i din graviditet og barnets senere udvikling. Som gravid er du den der kender din krop allerbedst og er derfor den nærmeste til at være opmærksom på stresssymptomer. Tærsklen for hvornår hver enkelt får stress varierer betragteligt fra person til person. Husk derfor bedst muligt at slappe af når du kommer hjem fra arbejde efter en travl dag.
Vidste du:
At man på en ultralydsscanning kan se rigtig mange ting, men at der aldrig kan gives en 100% garanti for at barnet er sundt og raskt ved fødslen. Uanset hvor ofte og hvor længe du bliver scannet vil det aldrig blive en garanti. Det hænder også at man under ultralydsscanning kigger efter én ting og ender med at finde noget helt andet.
Dit barn:
Har nu ca. ½ liter fostervand. Man mener at barnet drikker ca. halvdelen af fostervandsmængden i døgnet. Fostervandet bliver ”tisset” ud igen – og bare rolig, det er helt sterilt. De medfødte reflekser såsom at sutte på tommelfinger og drikke fostervand bliver bevidste. Begge er også vigtige for barnets overlevelse efter fødslen. I slutningen af ugen måler barnet ca. 20 cm. og vejer omkring 450g. Lårbensknoglen måler ca. 3 cm.
Dig selv:
Måske begynder din navle at ”vende vrangen ud” fordi livmoderen fylder godt op. Når du ligger på ryggen kan du tydeligt se den. Hvis du ikke har mærket liv, vil du snarest mærke ”bobler i maven”. Måske er du så heldig at du allerede har mærket liv og måske endda gjort det et par uger. Du kan ikke forvente at mærke liv hver dag så tidligt i graviditeten. Fosterbevægelserne er også afhængige af både hvordan dit barn og moderkagen er placeret i livmoderen.
Ugens tip:
Alle de nyfødte barns sanser fungerer fra fødslen. Det ser på ca. 20-30 cm. afstand og elsker at kigge på sine forældres ansigter. Barnet er født med evnen til kontakt og har behov for at knytte sig til én eller nogle få bestemte personer. Børn er forskellige og lysten er kontakt er ikke ens. Samspillet kan foregå på mange måder ved f.eks. berøring, øjenkontakt, lyde og snak. Hud mod hud kontakt er en dejlig måde at være sammen med dit barn på.
Vidste du:
At mineralet magnesium, kan hjælpe dig ved lægkramper, forstoppelse, hovedpine og træthed. Gode kilder til dette gennem kosten er bl.a. grønne grøntsager, nødder og fuldkornsprodukter. Halsbrand er også en almindelig gene i den sidste del af graviditeten, fordi barnet fylder mere i maven og trykker opad mod mavesækken. Undgå fed og krydret mad og prøv i stedet med f.eks. kiks og mælk.
Dit barn:
Den første afføring er begyndt at blive dannet i tarmen og der er fuld gang i både nyrer og urinveje, som bl.a. har den vigtige funktion at holde fostervandsmængden normal. Barnet synker fostervandet og nyrerne udskiller det igen. Dette er en af årsagerne til at jordemoderen i konsultationen kontrollerer mængden af fostervand. I slutningen af ugen måler barnet ca. 22 cm. og vejer omkring. 520g. Maveomkredsen er næsten 17 cm.
Dig selv:
Livmoderen fylder efterhånden godt i din mave og sure opstød og halsbrand kan godt høre hverdagen til, da der er kamp om pladsen inde i maven! Nødder kan virke syreneutraliserende ligesom et glas mælk kan virke lindrende. I takt med at livmoderen vokser, strækkes din hud på maven, hvilket kan give kløe. En god fed creme kan lindre dette.
Ugens tip:
Hvis du allerede nu kan føle at benene hæver efter en lang dag på arbejdet, så læg dig med en pude under benene så de bliver hævet eller lav venepumpeøvelser. Læg dig på ryggen med en pude under nakke og hoved. Bøj højre ben og sæt foden i gulvet. Læg det venstre underben på højre knæ. Vip foden frem og tilbage ca. 10 gange – og byt herefter ben.
Vidste du:
At nogle gravide har lidt råmælk nu, som er den første mælk barnet får, når det lægges til brystet umiddelbart efter fødslen. Om du har råmælk eller ej har ingen betydning for din mælkemængde eller evne til at amme senere. Det samme gælder størrelsen og udformningen af dine bryster. Som udgangspunkt kan stort set alle kvinder amme – men det kan til tider være hårdt arbejde, og kræver derfor at du har lyst og er motiveret.
Dit barn:
Huden er fortsat tynd og rynket fordi den vokser meget endnu uden at der er kommet et fedtlag under til at give fylde i kinderne. Ansigtet kommer derfor nemt til at ligne en gammel bekymret kvinde eller mand. Hudfarven er rødlig pga. de tydelige blodkar. I slutningen af ugen måler barnet ca. 25 cm. og vejer omkring 600g. Hovedet måler ca. 5,3 cm. i diameter. Lårbensknoglen måler ca. 3,6 cm.
Dig selv:
Livmoderen når nu op over navlen og kroppen er et inferno af hormoner, som kan udløse forskellige graviditetsgener såsom blodsprængninger, strækmærker, væskeophobninger sure opstød eller ekstra sul på lår og balder (”ammedepoter”). Næsten alle gravide får pga. pigmentforandringer ”Linea fusca” som er en brun streg på maven fra brystbenet til skambenet. Den forsvinder dog igen hos langt de fleste efter fødslen.
Ugens tip:
En god mor-barn kontakt afhænger af, at du kan give dit barn beskyttelse, være indlevende i barnets mentale processer, være tilgængelig for barnet og kunne give trøst og fysisk omsorg. Find balancen mellem dine egne og barnets behov og vær bedst muligt følelsesmæssigt afstemt overfor dit barn. De allerfleste mødre gør helt instinktivt det rigtige og du udvikler som mor din helt egen unikke måde at forholde dig til dit barn.
Vidste du:
At barnets hjerte slår omkring dobbelt så hurtigt som dit eget hjerte. En normal frekvens for dit barn er 110-150 slag i minuttet. Når barnet er aktivt stiger pulsen og kommer nemt op over 150 slag pr. minut, hvilket er helt normalt. Pigers puls er hurtigere end drenges. Dit eget hjerte slår på nuværende tidspunkt omkring 15 slag ekstra i minuttet end når du ikke er gravid.
Dit barn:
Selvom lungerne endnu ikke er helt færdigudviklede, laver barnet vejrtrækningsøvelser, som kan ses på ultralydsscanningen. Barnet drømmer nu og man kan se at det har hurtige øjenbevægelser (REM). REM-søvn er den søvntilstand, hvor vi drømmer og er udtryk for høj hjerneaktivitet. I slutningen af ugen måler barnet ca. 28cm. og vejer omkring 650g. Lårbensknoglen måler ca. 3,9 cm. og hovedets diameter er ca. 5,4 cm.
Dig selv:
Måske begynder du at mærke plukkeveer? Det føles som livmoderen bliver stram eller hård og de kan vare fra få sekunder til flere minutter. Plukkeveer må ikke gøre ondt og på dette tidspunkt i graviditeten skal det heller ikke være noget, der varer over længere tid. Det betyder ikke at du skal lægge dig på sofaen og vente til du har termin. Du kan stadigvæk sagtens dyrke motion og bevæge dig. Lyt til din krop og tag en pause, hvis det bliver nødvendigt.
Ugens tip:
Hvis du begynder at mærke belastning af din lænd og/eller dit bækken så tænk over følgende: Undgå at sidde med korslagte ben eller i skrædderstilling. Stå altid med vægten ligeligt fordelt på begge ben. Undgå at vride i kroppen samt løfte tunge ting. Gå med korte skridt og tag kun ét trin ad gangen når du går på trapper. Undgå generelt at vride i kroppen. Tænk over hvordan du kommer ud og ind af bilen samt op og ned fra siddende eller liggende stilling.
Vidste du:
At dit barns tarmsystem stille og roligt er i gang så ufordøjet fostervand lagres i tarmene. Dette kommer først ud efter fødslen som det der kaldes mekonium. Det er sort, nærmest sejt og utrolig klistret og også dette som giver fostervandet den grønlige farve, hvis barnet har afføring imens det er inde i livmoderen. Grønt fostervand under fødslen kan være et tegn på stress og medfører derfor øget overvågning af barnet med CTG.
Dit barn:
Reagerer nu på forskellige sanseindtryk og af alle lyde foretrækker det din stemme. Lige præcis lyden af din stemme spiller en vigtig rolle for udviklingen af de allerførste bånd mellem dig og dit barn. Barnet hører også omgivelsernes stemmer og kan på denne måde også lære resten af familien at kende. I slutningen af ugen måler barnet ca. 30 cm. og vejer 700-750g. Lårbensknoglen måler ca. 4,1 cm. og hovedet diameter ca. 5,5 cm.
Dig selv:
Livmoderen går nu ca. 2 fingre over navlen og det er tid til dit 2. lægebesøg. Du kan måske mærke barnets bevægelser uden på maven. Hvis du føler dig plaget af væske i kroppen så sørg for at drikke masser af vand. Lig også gerne med benene højt når du har mulighed for det og lav meget gerne venepumpeøvelser, hvor du vipper med fødderne for at øge blodcirkulationen i underbenene.
Ugens tip:
Når du er gravid, bliver blodcirkulationen i benene og omkring endetarmen dårligere fordi livmoderen trykker på blodkarrene i bækkenet. Det betyder at der er dårligere tilbageløb og at blodet kan stase op i dine vener og forårsage både åreknuder og hæmorider. Du kan øge blodcirkulationen ved at lave venepumpeøvelser og evt. lægge nogle klodser under din seng i fodenden, så du hjælper blodet med at løbe tilbage mod hjertet.
Vidste du:
At alle kvinder som udgangspunkt er skabt til at amme. Amning er hårdt arbejde og noget der skal læres og indøves. For at amningen skal lykkes er det vigtigt at du har lyst til at amme og tiltro til at det kan fungere. Hvor ofte du skal amme er svært at sige. Børn har forskellige behov og rytmer, så du må gøre dig dine egne erfaringer. Et godt udgangspunkt når der er tale om nyfødte er: ”når det vil, og så længe som det vil”.
Dit barn:
Hvis barnet bliver født omkring dette tidspunkt, vil det have chancer for at overleve. Men det er sårbart på nuværende tidspunkt og starten på livet vil blive vanskelig – også på lang sigt kan det blive problematisk, så hver dag barnet kan blive i livmoderen er en gave. I slutningen af ugen måler barnet ca. 31 cm. og vejer omkring 800g. Lårbensknoglen er ca. 4,4 cm. og hovedet måler ca. 6 cm. i diameter.
Dig selv:
Gennemblødningen af dine kar er øget enormt og dine slimhinder bliver mere følsomme. Du kan derfor opleve helt uprovokeret at få næseblod. Som udgangspunkt skal du ikke have vaginal blødning i en graviditet, men hvis der f.eks. er tale om en pletblødning efter samleje har det sjældent nogen betydning. Har du problemer med lægkramper kan mineralet Magnesium måske hjælpe dig.
Ugens tip:
At flyve når du er gravid medfører ingen risiko, hvis du ellers er sund og rask. Normalvis vil du kunne rejse indtil graviditetsuge 32 men vær opmærksom på, at flyselskaberne har forskellige regler for, hvor langt du må være henne i graviditeten for at kunne flyve med dem. Så det er en rigtig god idé at kontakte selskabet inden bestilling af rejsen. Det forventes også ofte at du medbringer dokumentation for det forventede fødselstidspunkt. (læs mere her)
Vidste du:
At udvekslingen mellem mor og barn er kompliceret, og at fostertilstanden lægger grunden for barnets sundhed gennem hele livet. Graviditeten er derfor en enestående mulighed for at hjælpe dit barn fremover gennem gode vaner i graviditeten. Ift. amning kan man som hovedregel sige at det man har spist under graviditeten, kan man også spise imens man ammer uden at det har betydelig effekt på barnet.
Dit barn:
Hjernen udvikler sig hurtigt nu og hjernebarken begynder at få de karakteristiske furer. Barnet træner øjenmuskulaturen og åbner og lukker øjnene. Det ved man fra kikkertundersøgelser inde i livmoderen, hvor det er observeret at barnet tager hænderne op foran øjnene, når lyset rammer det. I slutningen af ugen måler barnet ca. 32 cm. og vejer omkring 900g. Lårbensknoglen måler ca. 4,6 cm. og maven omkring 22 cm.
Dig selv:
Under graviditeten bliver bækkenets knogler og led ligesom resten af kroppen påvirket af hormonerne. Når livmoderen vokser, tynger den gradvist mere på bækkenet og kan give smerter. Din begyndende ændrede kropsholdning kan begynde at spille ind. Sørg for at have fokus på dine arbejdsstillinger og varier dem igennem dagen. Gå evt. en lille tur med jævne mellemrum for at bevæge kroppen og få gang i blodcirkulationen.
Ugens tip:
Fordele ved fødsel i vand: Det ca. 38 grader varme vand virker smertelindrende. Du er mobil når du er i vandet pga. den oppebærende effekt og kan hurtigere ændre stilling, hvilket er gunstigt for dit barns nedtrængning i bækkenet. Måske medvirker det varme vand til øget blodcirkulation i dit mellemkød, som derved opnår øget elasticitet og mindsker risikoen for bristninger. Ofte kan du selv tage dit barn op af vandet og hilse på som den første.
Vidste du:
At alle børn fødes med mørkeblå øjne og at det først er i løbet af det første leveår, at den blivende farve i regnbuehinden udvikles. Barnet mærker, hvordan du har det, da de hormoner som frigives i din krop afhængig af den tilstand du befinder dig i transporteres gennem moderkagen over til barnet. F.eks. adrenalin, hvis du bliver forskrækket eller endorfiner, når du er glad.
Dit barn:
Smagsløgene er ved at være færdigudviklede og barnet reagerer på smagen af fostervand med flere eller færre synkebevægelser afhængigt af, hvilken smag fostervandet har. Søvnperioderne er nu mere sammenhængende og måske endda som dine egne. I slutningen af ugen måler barnet ca. 33 cm. og vejer omkring 1 kg. Lårbenet måler ca. 5 cm. og hovedet ca. 7 cm.
Dig selv:
Graviditeten begynder måske at føles mere besværlig? Livmoderen er på størrelse med et græskar og tynger tiltagende nu. Tænk derfor ekstra meget over din kropsholdning, at du ikke kommer til at svaje for meget i lænden. Husk at få dig rørt – gerne med en svømmetur, hvor du føler dig behageligt vægtløs. Graviditetsmassage er en rigtig god og dejlig idé til ømme overbelastede muskler, samtidig med at du kan ligge på maven! (læs mere her)
Ugens tip:
Hvis du er en af de gravide, som oplever at have mange plukkeveer, skal du altid reagere på følgende ændringer: Hvis de pludselig tager til i intensitet og styrke samt begynder at komme regelmæssigt. Hvis du oplever at de gør ondt eller hvis du mærker begyndende tyngdefornemmelse. Start med at lægge dig ned og hvile dig. Aftager symptomerne ikke ved hvile bør du altid kontakte fødegangen.
Vidste du:
At den hyppigste årsag til manglende tilvækst af dit barn er moderkagen der fungerer dårligt, så dit barn ikke får den næring det har brug for. Det kan f.eks. skyldes forhøjet blodtryk eller svangerskabsforgiftning. Hvis du ryger, drikker, spiser meget usundt eller lever et belastet liv er du ligeledes i risiko for at få et væksthæmmet barn. Hvis du venter tvillinger/trillinger er det helt normalt at børnene vejer mindre end gennemsnittet, da de er flere om pladsen.
Dit barn:
Undersøgelser viser at dit barn kan drømme, og man mener at det endda har evnen til at mindes også. Barnet stiller også større krav til din krop og kontakten bliver mere intensiv. F.eks. kan barnet reagere med spark tilbage hvis du puffer til maven. I slutningen af ugen måler dit barn ca. 35 cm. og vejer ca. 1200g. Maveomkredsen er ca. 24,5 cm., lårbenet ca. 5,3 cm. og hovedet ca. 7,2 cm.
Dig selv:
Det er nu tid til at komme til kontrol hos din jordemoder og hvis du ønsker det, kan du selv høre dit barns hjertelyd. Livmoderen går ca. 3 fingre over navlen og jordemoderen kan nu mærke, hvordan dit barn ligger. Hvis du er kraftig, kan det være svært at mærke enkeltheder, men det er altid muligt at vurdere livmoderens størrelse. Du skal være opmærksom på at du mærker liv hver eneste dag.
Ugens tip:
Der er stor forskel på, hvor meget væske der ophobes i kroppen under graviditeten. Nogle gravide begynder nu lige så stille at få lidt væske i kroppen. Hvis du har en yndlingsring, kan det derfor være en god idé at tage den af i tide inden fingrene hæver for meget op. Hvis du får væske i kroppen så sørg for at hvile dig med benene højt. Støttestrømper kan også være en god hjælp, når du går på arbejde og ikke kan lægge dig i løbet af dagen – Køb støttestrømper/kompressionsstrømper her.
Vidste du:
Navlesnoren indeholder 3 blodårer: 2 arterier og 1 vene, som alle ligger godt beskyttet af en tyk gele, der ligger rundt omkring de snoede kar og sørger for at navlesnoren er spændstig. De 2 arterier fungerer som ”affaldsskakter” og tjener det formål at transportere det afiltede blod og affaldsstofferne tilbage til moderkagen. Venen transporterer det iltede blod og næringsstofferne fra moderkagen til dit barn.