Barnløshed og følelser
At være ufrivilligt barnløs er en svær livssituation som medfører sorg, kriser og store spørgsmål til livet. Det kan være en svær erkendelse, at det ikke er så let at få børn som forventet, eller måske aldrig sker.
Børn er for mange en del af drømmene i livet, og selvværdet kan lide et knæk, når graviditet ikke er noget, der kan klares selv, og ligefrem er noget der kræver hjælp. Ufrivillig barnløshed kan være en stor udfordring for forholdet. At skulle fungere i en normal hverdag, samtidig med fertilitetsbehandlinger er hårdt og krævende.
“Når man er ufrivilligt barnløs, kan man let komme til at føle sig anderledes og udenfor i sociale sammenhænge”
Det er ikke usædvanligt at være sårbar og ude af balance, både pga. situationen generelt, men også hormonbehandlinger spiller en stor rolle. Samtidig kan der opstå følelser, der kan være svære at håndtere som fx misundelse, jalousi, vrede, mindreværd og angst for fremtiden osv.
Når man er ufrivilligt barnløs, kan man let komme til at føle sig anderledes og udenfor i sociale sammenhænge. Nogle barnløse par holder op med at se de par i vennekredsen, som har børn, fordi det minder dem om de børn og det liv, de selv så brændende ønsker sig.
Kvinder og mænd oplever oftest ikke barnløsheden på samme måde, og forskelligheden i opfattelsen og håndteringen af situationen, er ofte årsag til bebrejdelser, bristede forventninger og som følge heraf problemer i parforholdet. Det kan være en rigtig god idé at finde nogen at tale med.
Nogle fravælger at tale med andre om barnløsheden fordi de ikke orker medlidenhed, spørgsmål eller velmente idéer og råd fra omgivelserne. Noget tyder på, at de par, der taler med andre om deres ufrivillige barnløshed, er mindre psykisk belastede, end de barnløse par der ikke taler om det.
Selv om det kan være hårdt og føles uretfærdigt at være ufrivilligt barnløs, er det en god idé at fylde hverdagen med tiltag og aktiviteter, som ikke henfører til den situation I befinder jer i. Forsøg at se på livet som en helhed og lad det ikke være hele identiteten at være ufrivilligt barnløs, men en del af den – selv om det kan være en stor og svær opgave
FAQ
Vi har prøvet at blive gravide uden held, hvad skal vi gøre?
Kontakt jeres praktiserende læge, som laver en henvisning til en udredning hos en gynækolog eller fertilitetsklinik. På de offentlige fertilitetsklinikker er udredning og en stor del af behandlingen gratis for både kvinden og manden.
Hvor længe skal vi forsøge at opnå graviditet inden vi søger hjælp?
Normalt henvises par til udredning, hvis de gennem et års tid har forsøgt at opnå graviditet uden held. Afhængig af kvindens alder, antallet af tidligere aborter, uregelmæssige blødninger eller andre problemer, kan det være oplagt at foretage udredningen tidligere i forløbet.
Hvad er infertilitet?
Ved et års uhonoreret graviditetsønske defineres dette som infertilitet (ufrivillig barnløshed).
Hvad koster en behandling?
På offentlige klinikker er behandlingen gratis. Der tilbydes typisk 3 inseminationer af sundhedssystemet og herefter 3 IVF forsøg. Ved de fleste offentlige klinikker skal I selv betale hormonerne, som kan være en bekostelig affære. Der tilbydes normalt kun offentlig hjælp til 1 fælles barn, og det er kun muligt at komme på venteliste inden kvinden fylder 38 år. Sidste behandling skal desuden være påbegyndt inden kvinden fylder 40 år. På private klinikker varierer prisen alt efter behandlingsformen, så I kan med fordel kontakte den ønskede klinik for et tilbud.
Hvilken klinik er bedst?
Generelt ligger den faglige dygtighed på landets klinikker på niveau med hinanden, så den vigtigste faktor må derfor være at I føler jer godt tilpas på klinikken. De fleste klinikker har en offentlig tilgængelig statistik.
Offentlig eller privat klinik?
Valget afhænger udelukkende af jeres økonomi og tålmodighed ift. hvor lang til I vil vente. Serviceniveauet er ofte højere på en privatklinik, hvilket også er en del af det du betaler for. Desuden vil I ofte kunne opstarte behandlingen med det samme.